poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Wieprzowina duszona z pieczarkami i kukurydzą

"Nie umiem gotować" - dawniej tak właśnie myślałam. Jednak gdy zostałam mamą - stwierdziłam, że najwyższy czas zmienić myślenie. Postanowiłam, że mimo wszystko spróbuję i okazało się, że to wcale nie takie trudne. Mając pod ręką kilka dobrych książek kucharskich oraz mnóstwo przepisów zamieszczonych w internecie - bez problemu mogłam tworzyć smaczne i łatwe w wykonaniu przysmaki. A dzisiaj postanowiłam stworzyć bloga, w którym zamieszczać będę używane przeze mnie codziennie przepisy. Mam kilka zeszytów, w których notuję ciekawe przepisy i kilka plików w dokumentach a i tak nie mogę sprawnie wyszukać potrzebnego przepisu. Mam nadzieję, że dzięki blogowi uda mi się to usprawnić.
Na pierwszy ogień pójdzie "Wieprzowina duszona z pieczarkami i kukurydzą". Przepis pochodzi z książki "Obiad w pół godziny", którą otrzymałam od teściowej niedługo po moim ślubie - z delikatną sugestią, że pół godziny dziennie na zrobienie obiadu powinnam wygospodarować :) Nie byłam zbyt szczęśliwa z tego prezentu. Na dzień dzisiejszy uważam, że to jedna z lepszych książeczek w mojej biblioteczce i często korzystam z zamieszczonych w niej przepisów !

wieprzownia duszona z pieczarkami


Składniki:
  • 30 dag wieprzowiny - pokroić w cienkie paseczki
  • 15 dag pieczarek - obrać i pokroić na plasterki
  • 1 cebula - drobno posiekana
  • mała czerwona papryka - pokroić w krótkie paski
  • puszka kukurydzy
  • 1 szklanka bulionu z  kostki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • sól, pieprz 

Wykonanie:

Mięso podsmażyć na dużym ogniu na rozgrzanej oliwie lub oleju. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na talerzyk, a na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Wsypać pokrojone pieczarki i paprykę smażyć mieszając ok. 3 minuty. Następnie wlać bulion, dodać mięso i kukurydzę, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut.
Gdy mięso będzie już miękkie, zagęścić sos mąką rozprowadzoną 4-5 łyżkami powstałego przy duszeniu sosu, zagotować.

wieprzowina z papryką


Można podawać z ryżem, kaszą czy ziemniakami.
Danie dobre także dla dzieci - przynajmniej moim smakowało :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz