Przepis znaleziony na blogu makecookingeasier, urzekły mnie zdjęcia tej tarty, więc postanowiłam wypróbować i na szczęście nie rozczarowałam się :)
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki
- 25 g cukru
- 125 g masła
- 1 łyżka wody
- 150 ml śmietany 30%
- 4 jajka
- 100g cukru
- 5 łyżek soku z cytryny
- starta skórka cytrynowa z 5 cytryn
- masło do posmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skraplamy łyżką wody. Zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto równomiernie na formę i nakłuwamy widelcem. Następnie wkładamy na 20 minut do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika. W mikserze ubijamy śmietanę (nie musi być zupełnie zbita), dodajemy jajka, cukier, sok i skórkę z cytryny i wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie nalewamy powstałą masę cytrynową na kruchy spód. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Jak przestygnie posypujemy cukrem pudrem, możemy także ozdobić kawałkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz