wtorek, 1 maja 2012

Tarta cytrynowa

Mimo wręcz upalnej pogody obudziłam się dzisiaj z okropnym bólem gardła. Stąd pomysł na coś pysznego z dużą ilością witaminy C. A jakie jest naturalne źródło tej witaminy ? Oczywiście cytryny ! Dodatkowo spodziewaliśmy się dzisiaj gości, którzy są zwolennikami nie zbyt słodkich ciast. Dzisiejszy poczęstunek wyjątkowo przypadł im do gustu. Spróbujcie sami jeśli lubicie nie przesłodzone desery.
Przepis znaleziony na blogu makecookingeasier, urzekły mnie zdjęcia tej tarty, więc postanowiłam wypróbować i na szczęście nie rozczarowałam się :)



Składniki:

Ciasto:
  • 150 g mąki
  • 25 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżka wody
Masa cytrynowa:
  • 150 ml śmietany 30%
  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • starta skórka cytrynowa z 5 cytryn
 Dodatkowo:
  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • cukier puder do posypania ciasta 

 Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skraplamy łyżką wody. Zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto równomiernie na formę  i nakłuwamy widelcem. Następnie wkładamy na 20 minut do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika. W mikserze ubijamy śmietanę (nie musi być zupełnie zbita), dodajemy jajka, cukier, sok i skórkę z cytryny i wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie nalewamy powstałą masę cytrynową na kruchy spód. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Jak przestygnie posypujemy cukrem pudrem, możemy także ozdobić kawałkami cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz