czwartek, 31 maja 2012

Zupa krem z brokułów

Od kilku dni chodzą za mną brokuły. Chodziły i chodziły, aż wychodziły zupę brokułową w konsystencji kremu z groszkiem ptysiowym i serem. Przepis od mamy.


Składniki:
  • 2 duże brokuły
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1/2 szkl. mleka
  • groszek ptysiowy
  • sól, pieprz
  • żółty ser (do posypania)
Wykonanie:
  1. Zagotować 1,5 l wody i dodać 3 kostki rosołowe. 
  2. Brokuły porozdzielać i pokroić w paski.
  3. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  4. W garnku rozpuścić masło. Zeszklić czosnek. Dodać brokuły i chwilę smażyć mieszając.
  5. Całość zalać bulionem i gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
  6. Odstawić zupę aby chwilę przestygła i zmiksować blenderem.
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Dolać podgrzane mleko, aby kolor zupy był bledszy.
  9. Podawać z groszkiem ptysiowym i posypane serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz