Składniki:
- 2 duże brokuły
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 1/2 szkl. mleka
- groszek ptysiowy
- sól, pieprz
- żółty ser (do posypania)
- Zagotować 1,5 l wody i dodać 3 kostki rosołowe.
- Brokuły porozdzielać i pokroić w paski.
- Czosnek obrać i drobno posiekać.
- W garnku rozpuścić masło. Zeszklić czosnek. Dodać brokuły i chwilę smażyć mieszając.
- Całość zalać bulionem i gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
- Odstawić zupę aby chwilę przestygła i zmiksować blenderem.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Dolać podgrzane mleko, aby kolor zupy był bledszy.
- Podawać z groszkiem ptysiowym i posypane serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz