wtorek, 5 czerwca 2012

Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem w sosie pomidorowym

Ostatnio moja mama przywiozła mi z działki spory zapas świeżego szpinaku. Sprawdziłam jakie produkty znajdę w kuchni i tak powstało to danie.



Składniki:
  • 400 g liści szpinaku, umytego i odwirowanego
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • rurki cannelloni
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
Wykonanie:
W rondelku roztopić masło, dodać porwany na mniejsze części szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posolić i chwilę dusić. Następnie blenderem zmiksować na drobną "papkę". Mięso podsmażyć na oliwie, dodać zioła prowansalskie i rozdrobniony szpinak. W rondelku mieszamy koncentrat pomidorowy, majonez i łyżkę wody. Dodać sól, pieprz i zioła. Zmiksować, a następnie zagotować. Rurki cannelloni nadziewać powstałą masą i układać w naczyniu żaroodpornym. Zalać powstałym sosem pomidorowym. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.


Przepis bierze udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz