Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 5 białych szparagów
- 10 sztuk suszonych pomidorów
- 10 małych kosteczek sera feta (ok. 40 g )
- 1 puszka pomidorów
- kilka listów świeżej bazylii
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na 10 części. Następnie każdą powstałą część rozbijamy i posypujemy solą i pieprzem.
Na każdym z kotletów układamy pół szparaga, 1 suszony pomidor i kosteczkę sera feta.
Kotlety zwijamy w roladki i układamy w brytfance.
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
W garnuszku łączymy pomidory wyjęte z puszki razem z zalewą z czosnkiem i bazylią i miksujemy.
Powstałym sosem polewamy kotlety.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy kotlety na ok. 50 minut.
Nie sugerujcie się tym, że moje danie składało się tylko z polędwiczek i pomidorów - to skutek mojej diety, z której wyeliminowałam ziemniaki, makaron i ryż.
Polędwiczki można podawać z ziemniakami i surówką.
Przepis dodaję do akcji "Sezon na szparagi":
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz