Piersi z kurczaka pod musztardową kołderką :
Składniki:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki musztardy
- 6-7 plasterków żółtego sera (ja użyłam Salami)
- zioła prowansalskie
- czosnek granulowany
- słodka papryka
- sól, pieprz
- bułka tarta
Wykonanie:
Filety umyć, rozciąć na mniejsze kotleciki ( z 3 piersi wychodzi mi 6-7 kotlecików), lekko rozbić.
Naczynie żaroodporne czy też blachę do ciasta wysmarować masłem i rozłożyć kotlety.
Oprószyć je solą, pieprzem, słodką papryką. Na to położyć po plasterku sera.
W miseczce mieszamy majonez, musztardę, odrobinę ziół prowansalskich i czosnku.
Powstały sos nakładamy na kotlety i z wierzchu posypujemy bułką tartą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotobrązowego koloru (ok. 30 minut)
Do kotletów przygotowałam także :
zapiekane warzywa
Składniki:
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 średni brokuł
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- oliwa z oliwek
- sól, zioła prowansalskie, przyprawa do ziemniaków (ogólnie przyprawy jakie lubicie)
Wykonanie:
Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w plasterki.
Do garnka wkładamy ziemniaki, marchew oraz umyte i podzielone na małe kawałki brokuły, dolewany wody, solimy i gotujemy ok. 15-20 minut.
Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w kostkę.
Blachę polewamy oliwą, rozrzucamy na niej ugotowane warzywa, dosypujemy cebulę i paprykę.
Posypujemy przyprawami i polewamy z wierzchu oliwą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Najczęściej wstawiam do piekarnika jednocześnie i kotlety i warzywa, aby były gotowe jednocześnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz