czwartek, 10 maja 2012

Kurczak pod musztardową kołderką z pieczonymi warzywami

Tego kurczaka wpatrzyłam na tym blogu - spróbowałam i powalił nas na kolana. Po pierwsze : ma bardzo ciekawy smak. A po drugie: szybko się go przyrządza - dla mnie to bardzo istotne, ponieważ przy moich dwóch małych urwisach nie zawsze mam czas na gotowanie. Tym razem jednak nieco zmodyfikowałam przepis (głównie dlatego, że w mojej lodówce nie znalazłam sera w kostce tylko w plastrach :) ) A o to i pomysł na dzisiejszy obiadek :


Piersi z kurczaka pod musztardową kołderką :


Składniki:
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki musztardy
  • 6-7 plasterków żółtego sera (ja użyłam Salami)
  • zioła prowansalskie
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Wykonanie:

Filety umyć, rozciąć na mniejsze kotleciki ( z 3 piersi wychodzi mi 6-7 kotlecików), lekko rozbić.
Naczynie żaroodporne czy też blachę do ciasta wysmarować masłem  i rozłożyć kotlety.
Oprószyć je solą, pieprzem, słodką papryką. Na to położyć po plasterku sera.
W miseczce mieszamy majonez, musztardę, odrobinę ziół prowansalskich i czosnku.
Powstały sos nakładamy na kotlety i z wierzchu posypujemy bułką tartą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotobrązowego koloru (ok. 30 minut)



Do kotletów przygotowałam także :

zapiekane warzywa


Składniki:
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 średni brokuł
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • oliwa z oliwek
  • sól, zioła prowansalskie, przyprawa do ziemniaków (ogólnie przyprawy jakie lubicie)

Wykonanie:

Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w plasterki.
Do garnka wkładamy ziemniaki, marchew oraz umyte i podzielone na małe kawałki brokuły, dolewany wody, solimy i gotujemy ok. 15-20 minut.
Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w kostkę.
Blachę polewamy oliwą, rozrzucamy na niej ugotowane warzywa, dosypujemy cebulę i paprykę.
Posypujemy przyprawami i polewamy z wierzchu oliwą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.



Najczęściej wstawiam do piekarnika jednocześnie i kotlety i warzywa, aby były gotowe jednocześnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz