sobota, 5 maja 2012

Grillowanie - Szaszłyki na słodko i pieczarki z serem !

Wczoraj rozpoczęliśmy sezon grillowy! Uwielbiam jedzenie z grilla !
Zaprezentuję tu dwa przepisy. Jedyny błąd jaki popełniłam to brak aparatu przy grillu, w związku z czym zdjęcia są tylko z przygotowań a niestety brakuje zdjęć efektu końcowego. Postaram się to następnym razem nadrobić. Dzisiaj własnym słowem ręczę, że wyszło naprawdę pyszne !

Szaszłyki na słodko - z papryką i ananasem:

Składniki:
  • filet z piersi z kurczaka
  • puszka ananasa (może być zamiast tego świeży ananas)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka oregano
  • sól, pieprz
Mięso kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem, dodajemy oregano i musztardę i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę. Ananasa i kukurydzę kroimy w kostkę wielkości kostki mięsa z kurczaka. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian z ananasem i kukurydzą. Szaszłyki grillujemy !

Patyczki od szaszłyków dobrze jest zamoczyć w oleju z pestek z winogron przed nabijaniem składników wtedy składniki ładnie zsuwają się po upieczeniu :)



Przepis pochodzi z "Kulinarych Inspiracji z Biedronką" Jana i Jakuba Kuroniów

Pieczarki z serem 

Składniki:
  • pieczarki
  • żółty ser (w kostce lub plastrach)
  • sól
  • folia aluminiowa
 Pieczarki obieramy, odkrajmy nóżki, solimy.  Nakładamy kawałki sera w miejsce po nóżce:

i zawijamy w folie w ten sposób :


Przepis własny - wielokrotnie sprawdzony na grillu Polecam !

Przepisy dodaję do pierwszej akcji w jakiej uczestniczę GRILL 2012 :



1 komentarz:

  1. Zarówno szaszłyki, jaki i pieczareczki przypadły mi do gustu! Dziękuję za udział w akcji Grill 2012!

    OdpowiedzUsuń