wtorek, 10 lipca 2012

Kurczak pieczony w zalewie jogurtowej

Moje dzieciaki uwielbiają kurczaka ! Ale to, że zjedli razem 7 pałek kurczaka zszokowało mnie ! Czyli musiał być dobry. Przepis z książki "Kulinarne Inspiracje z Biedronką" J.J. Kuroń
Cytat z w.w. książki : "Mięso kurczaka marynowane w jogurcie zdecydowanie zyskuje kulinarnie. Pod wpływem działania jogurtu staje się ono delikatne, bardziej soczyste, a także pojawia się subtelny i charakterystyczny dla krajów basenu Morza Śródziemnego kwaskowaty smak. Dodając do marynaty jogurtowej różne przyprawy i zioła możemy ostatecznie wpływać  na smak mięsa."



Składniki:
  • 4 podudzia z kurczaka lub 8 pałek
  • ok. 100g boczku wędzonego w cienkich plastrach
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
Mięso nacieramy solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy mieszanką jogurtu i musztardy. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie usuwamy z mięsa nadmiar zalewy jogurtowej. Każdy kawałek kurczaka zawijamy w plaster boczku.Tak przygotowane mięso układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 60 minut.


1 komentarz:

  1. U mnie kurczak piecze się właśnie w glazurze miodowo-cytrynowo-tymiankowej. Aż szkoda, że nie owinęłam pałek boczkiem tak jak Ty to zrobiłaś! Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń