Moje dzieciaki uwielbiają kurczaka ! Ale to, że zjedli razem 7 pałek kurczaka zszokowało mnie ! Czyli musiał być dobry. Przepis z książki "Kulinarne Inspiracje z Biedronką" J.J. Kuroń
Cytat z w.w. książki :
"Mięso kurczaka marynowane w jogurcie zdecydowanie zyskuje kulinarnie. Pod wpływem działania jogurtu staje się ono delikatne, bardziej soczyste, a także pojawia się subtelny i charakterystyczny dla krajów basenu Morza Śródziemnego kwaskowaty smak. Dodając do marynaty jogurtowej różne przyprawy i zioła możemy ostatecznie wpływać na smak mięsa."
Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka lub 8 pałek
- ok. 100g boczku wędzonego w cienkich plastrach
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
Mięso nacieramy solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy mieszanką jogurtu i musztardy. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie usuwamy z mięsa nadmiar zalewy jogurtowej. Każdy kawałek kurczaka zawijamy w plaster boczku.Tak przygotowane mięso układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 60 minut.
U mnie kurczak piecze się właśnie w glazurze miodowo-cytrynowo-tymiankowej. Aż szkoda, że nie owinęłam pałek boczkiem tak jak Ty to zrobiłaś! Fajny pomysł!
OdpowiedzUsuń